Skip to main content

CONFERINȚA FARMACIILOR COMUNITARE

Agenda

  • 10:30 - 11:00  Sosire participanți, activități de înscriere

  • 11:00 - 12:30 - Panel 1 - Legislația farmaceutică - sprijin sau barieră în activitatea de zi cu zi?

    Moderator: Jurist Mihaela Pop, Director Executiv AFIE

  • 12:30 - 12:45 - Pauză de cafea

  • 12:45 - 14:15 - Panel 2 - Farmacia - furnizor de servicii în inima comunităților

    Moderatori:

    Farm. Cristina Pavel, Președinte AFIE

    Farm. Elena Dinte, Președinte Colegiul Farmaciștilor Cluj

  • 14:15 - 15:30 - Masa de prânz

  • 15:30 - 17:00 - Panel 3 - Sustenabilitatea economică a farmaciei comunitare

    Moderatori:

    Farm. Dana Coltofeanu, Vicepreședinte AFIE

    Farm. Magdalena Vihocencu, Farmacia Paulbrito (Brăila), membru AFIE

  • 17:00 - 18:00 - Sesiune concluzii

  • 19:00 - 21:00 - Cina festivă


Conferința este structurată pe trei module, care abordează teme de actualitate pentru farmacia comunitară.

1. Legislația farmaceutică - sprijin sau barieră în activitatea de zi cu zi?

Domeniul sănătății este reglementat printr-o serie de acte normative, care nu sunt întotdeauna corelate între ele sau actualizate în funcție de nevoile actuale din domeniu sau de realitatea anului 2022. Totodată, cadrul general pentru alte domenii (precum economic, contabil) nu oferă prevederi diferite pentru domeniul farmaceutic sau acestea nu sunt armonizate cu legislația specifică. Aceste subteme, dar și altele vor fi dezbătute în primul modul.

2. Farmacia - furnizor de servicii în inima comunităților

Serviciile farmaceutice reprezintă un pilon al sănătății publice și al asistenței primare, contribuind semnificativ la îmbunătățirea acestora și la starea de sănătate individuală a pacienților. Care sunt competențele suplimentare pe care trebuie să le dobândească farmaciștii pentru furnizarea serviciilor? Care sunt tipurile de servicii farmaceutice și cum vor fi implementate? Cum vor fi acestea remunerate? Prin cel de-al doilea modul încercăm să răspundem acestor întrebări împreună cu invitații din domeniul sănătății.

3. Sustenabilitatea economică a farmaciei comunitare

Pentru a putea oferi asistență farmaceutică în comunitatea în care activează, o farmacie trebuie să fie sustenabilă economic - este un cerc care nu poate fi întrerupt, altfel farmacia nu poate fi de folos pacienților. Cel de-al treilea modul al conferinței aduce în dezbatere aspecte care influențează partea economică a funcționării unei farmacii comunitare și dorim ca împreună cu invitații din panel să găsim soluții viabile pentru rezolvarea anumitor deficiențe.

Invitați


Eugen-Remus Negoi

Comisia pentru sănătate
Senatul României

Ioana Mihăilă

fost ministru al sănătății

Petru Crăciun

Director Studii și Strategie
Colegiul Farmaciștilor din România

Raluca Zoițanu

Președinte
Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie

Florin Alboni

Avocat
AFIE

Lars-Åke Söderlund (Suedia)

Vice Președinte FIP
(2021 - 2025)

Moderatori


Farm. Cristina Pavel,
Președinte AFIE

Cristina este o farmacistă devotată pacienților săi, implicată în comunitate și care mereu caută să dezvolte domeniul său de activitate.
Se mândrește să fie absolventa Facultății de Farmacie din cadrul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca (2005). Încă din anii facultății, a fost implicată în activități de voluntariat, fiind președintele Organizației Studenților Farmaciști în perioada 2003-2004. Din dorința de a face schimb de experiență cu alți studenți, de a afla lucruri utile din alte centre universitare, Cristina a fost unul dintre membrii fondatori ai Federației Asociațiilor Studenților Farmaciști din România și a devenit președinte FASFR (2004-2005).

După ce a absolvit facultatea, Cristina s-a implicat în comunitățile în care nevoia de farmacist este poate cea mai mare - în mediul rural. S-a alăturat asociației AFIE din dorința de a schimba modul în care farmacistul este perceput în societate, de pacienți și decidenți, iar în anul 2020 a devenit președinte al asociației.

Cristina este un adevărat promotor al profesiei de farmacist, prin toate mijloacele, cât și a importanței dezvoltării serviciilor farmaceutice, la care a lucrat împreună cu colegii din țară. Totodată, Cristina este un susținător al activității Federației Internaționale a Farmaciștilor (FIP), care are un impact semnificativ în a dezvolta politici farmaceutice.


Dana reprezintă pentru cei care o cunosc deja (și nu sunt puțini) exemplul farmacistului etic, care caută dreptatea și așteaptă corectitudine în acest domeniu. 

A absolvit Facultatea de Farmacie din cadrul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca în anul 2003, implicându-se în Organizația Studenților Farmaciști prin menținerea relațiilor cu organizațiile internaționale de studenți. 

După absolvire, Dana a continuat activitatea în zona organizatorică prin structurile locale ale Colegiului Farmaciștilor din România, încă din anul 2007 și până în prezent. 

A profesat în diferite arii - în distribuția produselor farmaceutice, în farmacia de circuit deschis, în producția de medicamente (asigurarea calității), consolidându-și astfel o experiență importantă în aspecte conexe ale activității farmaceutice. Acest lucru a facilitat implicarea Danei în dezvoltarea depozitului farmaciștilor și farmaciilor independente Ethica, fiind persoana responsabilă în primele etape, apoi administrator în consiliul format din 5 membri din țară.  

A dorit să se apropie și mai mult de domeniul farmaciei comunitare și s-a alăturat asociației AFIE după ce a preluat managementul farmaciei, implicându-se în mod activ în strategia și viziunea impregnată de membrii asociației. A reprezentant asociația la congresul internațional din 2015, la Dusseldorf, în Consiliul FIP la secțiunea farmacii comunitare. 

Dana promovează farmacistul ca profesie liberală, pune accent pe rolul acestuia ca expert în domeniul medicamentului și susține o utilizare eficientă a medicamentelor în sănătatea publică.


Farm. Dana Coltofeanu, Vicepreședinte AFIE

Jurist Mihaela Pop,

Director Executiv AFIE

Mihaela este un jurist care pune suflet în tot ceea ce face, care pregătește cu minuțiozitate orice material și se implică activ pentru ca farmaciștii să fie recunoscuți pentru rolul pe care îl au în comunitate și în sănătatea publică.

Face parte dintr-o familie cu tradiție în domeniul farmaceutic, de aici poate și pasiunea cu care se implică în acest sector și cu care reprezintă colegii farmaciști. Probabil că marea majoritate din cei care o cunosc consideră că este farmacist, pentru că Mihaela cunoaște extraordinar de bine acest domeniu în care activează de mai bine de 10 ani.
Puțini cunosc faptul că Mihaela a absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul UBB Cluj-Napoca, pe lângă faptul că deține o diplomă în Drept de la Universitatea din București.

Mihaela a fost alături de asociație încă de la începuturi, implicându-se în creionarea politicilor publice pe care asociația le-a susținut de-a lungul timpului și în pozițiile luate de către membrii săi.
Mihaela reprezintă un sprijin constant și inepuizant pentru membrii asociației, oferindu-le acestora consultanță juridică, materiale și susținere în derularea profesiei.


Conf. univ. dr. farm. Elena Dinte, Președinte Colegiul Farmaciștilor Cluj

Elena este o farmacistă care îmbină cu succes partea profesională, în special pasiunea pentru prepararea produselor în farmacie, cu partea didactică, de mentor pentru studenți, și cu partea de reprezentare a colegilor farmaciști, prin funcția de conducere pe care și-a asumat-o ca președinte al Colegiului Farmaciștilor Cluj. 

Cu greu găsim un farmacist care să nu o cunoască pe Elena sau care să nu știe implicarea ei activă în tot ceea ce ține de promovarea farmacistului și apărarea drepturilor acestuia. Mulți dintre noi i-am fost studenți și am învățat ce înseamnă poate cea mai veche artă a profesiei, cea de preparare a medicamentelor. 

În ultimii ani, Elena a lucrat pentru recunoașterea oficială a serviciilor farmaceutice în România, servicii care repoziționează farmacistul ca profesionist în domeniul sănătății și în sănătatea publică. A contribuit la formularea definiției introdusă în lege și la elaborarea nomenclatorului de servicii. 

Elena iubește profesia de farmacist și consiliază cu multă dăruire pacienții. Își învață studenții să iubească la rândul lor profesia și îi îndrumă pentru a cunoaște toate laturile domeniului farmaceutic în care pot activa.


Farm. Paula Magdalena Vihocencu

Magda este o farmacistă cu tradiție de familie, fiind prezentă în activitate alături de mama ei încă de la vârsta de 2 ani. Deține specializarea de economist, cu experiență în marketing și traininguri.

A absolvit Facultatea de Farmacie din cadrul Universității Ovidius Constanța în anul 2009, având deja diplomă de economist de la Academia de Studii Economice din București (promoția 2000).

Domeniul farmaceutic este strâns legat de domeniul economic - ca să poți oferi servicii calitative și consiliere adecvată pacienților, trebuie ca farmacia să fie și sustenabilă economic. Prin dubla specializare, Magda a reușit să îmbine cele două domenii în mod armonios și să își dezvolte activitatea pentru folosul pacienților și a comunității.