Statul român refuză să plătească vaccinurile gripale eliberate de farmacii
În plin sezon gripal, autoritățile resping la plată facturile emise de farmacii pentru vaccinurile care au fost deja eliberate populației încă din luna noiembrie
11 ianuarie 2024: Asociația Farmaciilor Independente Ethica condamnă statul român pentru folosirea farmaciilor drept unități de creditare pentru medicamentele eliberate populației - în continuare există întârzieri majore în decontarea medicamentelor compensate și gratuite furnizate pacienților, iar pentru vaccinurile gripale eliberate nu există în acest moment fonduri.
Asociația a salutat decizia autorităților de a oferi posibilitatea prescrierii și eliberării anumitor vaccinuri pe rețete compensate sau gratuite, fiind considerat un pas important pentru a spori protejarea populației prin imunizare. Farmaciile au realizat astfel toate demersurile pentru a se aproviziona corespunzător și a răspunde solicitărilor pacienților prin furnizarea vaccinurilor gripale prescrise, sub prezumția că sumele aferente acestor vaccinuri eliberate vor fi decontate în decurs de 60 de zile.
În ultimele zile, anumite case de asigurări de sănătate județene au transmis solicitări către farmaciile comunitare ca acestea să storneze facturile emise deja pentru vaccinurile gripale eliberate, motivând acest lucru din lipsa fondurilor necesare pentru plata acestor medicamente imunologice. Alte case de asigurări de sănătate județene au informat farmaciile că facturile emise de acestea pentru vaccinurile gripale eliberate sunt respinse la plată, din același motiv. Între timp, reprezentanții Guvernului declară că nu vor exista sincope în decontarea medicamentelor eliberate populației.
În aceste condiții, statul român acționează dual în declarații și fapte: reprezentanții Guvernului susțin vaccinarea populației și încurajează imunizarea pentru sănătatea publică doar în mod declarativ, deoarece prin faptele acestora de a bloca plata vaccinurilor eliberate de farmacii descurajează de fapt disponibilitatea vaccinurilor pe piața din România.
„Suntem într-o situație absurdă în care farmaciile comunitare creditează statul român pentru vaccinurile eliberate populației, fără dobândă și fără penalități pentru întârziere, într-o situație și așa dramatică pentru sistemul farmaceutic grav pus în încercare în ultimii ani. Noi am făcut toate eforturile din partea noastră pentru a susține inițiativa statului privind vaccinarea și am făcut aprovizionare peste necesarul estimat și istoricul din anii precedenți, tocmai pentru a fi stocuri suficiente și a pune la dispoziția pacienților produsele pentru imunizare. Din păcate pe viitor nu cred că vom mai putea face asta dacă ne aflăm deja în imposibilități de plată tot mai dese. Furnizorii trebuie plătiți, nu există varianta din partea farmaciilor de a nu achita. Pacientul este cel care trebuie să aibă acces facil și neîngrădit la medicamente. Ori eforturile noastre în acest sens sunt vădit în zadar în situația actuală și scutură din temelie lanțul de aprovizionare”, a declarat farmacist Anda Vîja, purtător de cuvânt al Asociației Farmaciilor Independente Ethica.
Invocarea lipsei fondurilor pentru vaccinurile furnizate de farmacii populației se suprapune cu întârzierile care persistă în decontarea medicamentelor eliberate pacienților, întârzieri care au fost semnalate în nenumărate rânduri și în anul 2023.
„Cum poate farmacistul, care a realizat eforturi pentru a se aproviziona, pentru a furniza pacienților medicamentele și vaccinurile care să le protejeze sănătatea, să mai aibă încredere că autoritățile vor respecta activitatea depusă de către acesta și vor aloca fondurile care pe drept sunt menite farmaciei? Cum putem să furnizăm în continuare asistență farmaceutică populației, dacă statul român nu susține farmaciile, ci dimpotrivă, găsește motive pentru a nu deconta sumele atât de necesare funcționării unei farmacii?”, a adăugat farmacist Anda Vîja, purtător de cuvânt al Asociației Farmaciilor Independente Ethica.
În acest moment, o parte din farmaciile independente se află deja în blocaj financiar din partea distribuitorilor angro, fără a se putea aproviziona cu medicamente, cu efecte resimțite de pacienți, care nu mai pot avea acces la terapie. Situația va continua să se agraveze dacă reprezentanții Guvernului nu conștientizează că este necesar ca farmaciile comunitare să funcționeze în integralitate în perioada următoare și să furnizeze medicamentele necesare pacienților.
- Vizualizări: 5202