Skip to main content

AFIE participă în calitate de membru la Congresul Mondial al Farmaciilor și Științelor Farmaceutice organizat de FIP

În această perioadă a anului, 18-22 septembrie, are loc al 80-lea Congres Mondial al Farmaciilor și Științelor Farmaceutice FIP în Seville, Spania. 

Tema acestui congres este ”Farmacia - uniți împreună pentru restabilirea asistenței de sănătate” (Pharmacy united in the recovery of health care). Aceasta aduce în atenția farmaciștilor provocările întâmpinate în pandemia COVID-19, de care ar trebui să ținem cont pentru a crea planuri mai cuprinzătoare pentru a gestiona mai bine crizele de sănătate care ar putea apărea în viitor. 

Având în vedere complexitatea acestui subiect, discuțiile din cadrul congresului sunt împărțite în 3 subteme:

  1. Nu irosiți niciodată o criză — Lecții de pregătire pentru crizele viitoare

    Deși pandemia de COVID-19 este încă activă, decidenții se gândesc deja la cum să implementeze schimbările post-pandemice în furnizarea asistenței de sănătate pe baza lecțiilor învățate în timpul urgenței globale din ultimii doi ani. Ca actor esențial în domeniul sănătății, farmacia a demonstrat atât inovație, cât și capacitatea de a dezvolta soluții pentru a sprijini sistemele de sănătate și pacienții
    (exemple precum telefarmacia, prin care a fost oferită consiliere pacienților la distanță, sau implicarea în vaccinarea anti-COVID a populației). 

  2. Știința și dovezile care susțin răspunsul la COVID-19

    Ritmul dezvoltării științifice în răspunsul la COVID-19 au fost fără precedent, observând dezvoltarea rapidă a noilor agenți terapeutici și evoluția în timp real a ghidurilor de tratament. Cu toate acestea, aceste evoluții au fost paralele cu o „infodemie”, care include încercări intenționate de a disemina informații false și de a submina răspunsul global la criza de sănătate. Informațiile false au reprezentat o provocare extremă pentru menținerea vieții sociale și economice. Pentru a ne reface după pandemie – și infodemie – este necesar să înțelegem cum sunt procesate informațiile și cum se formează convingerile, pentru a ne pregăti pentru viitoarele pandemii necunoscute.

  3. Confruntarea cu provocări etice noi și extraordinare

    Sistemele de sănătate din multe țări s-au confruntat cu a limita răspândirea COVID-19 și atenuarea diversele sale consecințe. Atât boala în sine, cât și metodele utilizate în managementul ei, au prezentat multe probleme etice. Deși principiile etice în baza cărora funcționează asistența de sănătate sunt universale, o înțelegere aprofundată a dificultăților etice produse de pandemie necesită luarea în considerare a factorilor contextuali, sociali și culturali.

Reprezentanții AFIE

În calitate de membru a FIP, în cadrul congresului din acest an AFIE are doi reprezentanți ai Consiliului Director, Cristina Pavel (Președinte AFIE) și Andra Ioniță (Vicepreședinte AFIE), care ne vor transmite de la fața locului concluziile sesiunilor. 

 

Duminică, 18 septembrie, a avut loc deschiderea congresului FIP. 

Aceasta a început cu discursuri din partea reprezentanților oficialităților locale: primarul orașului Sevilia, Ministrul Sănătății spaniol, reprezentanta Consiliului de Sănătate a Andaluziei, și din partea organizatorilor: președintele Colegiului farmaciștilor din Spania, Jesus Aguilar, președintele FIP Dominique Jordan, și CEO FIP Catherine Dungan. 

Urgența de sănătate globală cauzată de COVID-19 a dovedit că „farmaciștii și farmaciile sunt parte integrantă a unui sistem de sănătate care funcționează bine” și că profesia a avansat într-un „ritm fără precedent”, extinzându-și domeniul de activitate pentru a oferi mai multe servicii, a declarat președintele FIP Dominique Jordan în discursul său prezidențial la deschiderea celui de-al 80-lea Congres Mondial al Farmaciilor și Științelor Farmaceutice al FIP, la Sevilla, Spania.

Farmacia joacă un rol important în procesul strategic de consolidare a sistemului de sănătate. Munca sa în domeniul sănătății și valoarea pe care o aduce sistemului și pacienților au un rol cheie, a declarat ministrul Sănătății din Spania, Carolina Darias, la ceremonia de deschidere a congresului FIP de ieri la Sevilla. În special, ministrul a recunoscut rolul farmaciei în asigurarea bunei funcționări a lanțurilor de aprovizionare, în avansarea luptei împotriva rezistenței la antimicrobiene, în farmacovigilență și, de asemenea, în combaterea depopulării zonelor rurale.

De asemenea, a avut loc premierea a 12 profesioniști din farmaciile din nouă țări care s-au remarcat în 2022 pe zona de practică în farmacie prin programele implementate. Totodată, au fost premiați profesioniștii din zona academică pentru munca și rezultatele  obținute pe zona de cercetare. 

Ceremonia de deschidere s-a încheiat cu un program de momente artistice, de dans contemporan și flamenco (care a fost inclus în patrimoniul imaterial UNESCO), precum și de folclor sevilian. 

Cu două zile înainte de deschiderea oficială a evenimentului, 17-18 septembrie, au avut loc ședințele Consiliului FIP, în care s-a votat noul Președinte FIP pe perioada 2023-2027, Paul Sinclair (Australia). 

Vă vom ține la curent cu noutățile și concluziile fiecărei zile de congres prin intermediul paginii AFIE de facebook. 

Despre FIP

FIP – International Pharmaceutical Federation, este organismul internațional care reprezintă farmacia, științele farmaceutice și educația farmaceutică, fondat în 1912. Prin cele 146 de organizații naționale membre, prin membrii academici din cadrul instituțiilor academice și membrii individuali, reprezintă peste 4 milioane de farmaciști din întreaga lume. 

FIP este o organizație neguvernamentală care a fost în relații oficiale cu Organizația Mondială a Sănătății de-a lungul a 70 de ani. Prin intermediul parteneriatelor și al acoperirii rețelei extinse la nivel global, lucrează pentru a sprijini dezvoltarea profesiei de farmacist astfel încât aceasta să răspundă nevoilor și așteptărilor sistemelor de sănătate din întreaga lume.

Viziunea FIP este o lume în care populația beneficiază de accesul la medicamente și tehnologii sigure, eficiente, de calitate și la prețuri accesibile, precum și de servicii farmaceutice oferite de către farmaciști, în colaborare cu alți profesioniști din domeniul sănătății.

Misiunea FIP este de a sprijini sănătatea globală, prin progresul practicii farmaceutice, a științelor și educației farmaceutice.

FIP este unic, deoarece nicio altă organizație farmaceutică internațională nu combină elemente precum educația, știința și practica sub un singur nume. FIP este numitorul comun pentru toate aspectele și domeniile profesionale farmaceutice, reunind asociații profesionale, cercetători, universități de farmacie, oameni de știință și practicieni pentru a construi o strategie globală pentru o profesie mai bună și mai puternică.

Asociația Farmaciilor Independente Ethica a devenit membru al organizației FIP din dorința de a oferi mai multe informații, oportunități de dezvoltare și acces la evenimente internaționale membrilor săi. 

Prin apartenența la acest organism internațional, membrii AFIE au o serie de beneficii:

  • Acces la o întreagă rețea cu lideri de top și inovatori din întreaga lume în domeniul farmaceutic;
  • Sprijin și cooperare profesională prin forumurile farmaceutice regionale; 
  • Oferirea unor instrumente de advocacy, cum ar fi date globale, rapoarte și documente bazate pe dovezi, pentru a fi utilizate în discuțiile cu factorii de decizie;
  • Acces la informații despre proiecte și inițiative dezvoltate de asociațiile de farmacii din întreaga lume;
  • Rapoarte despre rolul farmaciștilor în îngrijirea pacienților, oferind dovezi și studii de caz, pentru a sprijini dezvoltarea serviciilor farmaceutice (de exemplu, diabet, renunțarea la fumat, sănătatea mentală);
  • Rapoarte privind inovația și excelența profesională (de exemplu, vaccinare, informații despre medicamente, impactul medicamentelor asupra mediului);
  • Rapoarte privind problemele globale critice (de exemplu, rezistența la antimicrobiene, medicamentele contrafăcute, răspunsul la dezastre, lipsa de medicamente, refugiații și migranții, focarele de boli);
  • Acces la întâlniri online (webinarii) și seminarii (unele exclusiv organizațiilor membre) pe teme de actualitate, care evidențiază noi activități și roluri în farmacie;
  • Un buletin informativ lunar, prin care se oferă acces la noutățile farmaciilor din întreaga lume, alături de International Pharmacy Journal și revista Pharmacy Education.
  • Vizualizări: 1819