Asociația Farmaciilor Independente Ethica a participat la simpozionul „Serviciile farmaceutice în România”, în cadrul conferinței Farmaciștilor Mureșeni
În perioada 22-23 septembrie a avut loc Conferința Farmaciștilor Mureșeni, ediția a IX-a, la Tg-Mureș.
În cadrul acestui eveniment, farm. Cristina Pavel, președinte AFIE, împreună cu farm. Dr. Răzvan Prisada (Vicepreședinte CFR), farm. Florina Bonifate (Președinte CF Galați), farm. Dr. Marius Cherecheș, conf. Dr. Elena Dinte (președinte CF Cluj) au susținut un simpozion despre serviciile farmaceutice din România.
Acest simpozion și-a propus să clarifice farmaciștilor prezenți aspecte legate de stadiul implementării serviciilor farmaceutice în România și să răspundă la întrebările despre introducerea acestor servicii în practica noastră curentă.
În prezentările susținute de lectori s-au regăsit informații despre demersurile realizate până în prezent privind implementarea serviciilor farmaceutice în România, împreună cu rezultatele celor două chestionare, unul adresat farmaciștilor, iar celălalt adresat pacienților privind viziunea și nevoia lor față de aceste servicii. De asemenea, pe lângă propunerea de nomenclator înaintată autorităților pentru aprobare, s-au prezentat modelele de finanțare din alte țări, precum și principalele beneficii ale acestora. Introducerea serviciilor farmaceutice va avea un impact pozitiv asupra întregului sistem medical, respectiv asupra pacienților, farmaciștilor, medicilor, precum și asupra costurilor sistemului de asigurări sociale.
În baza discuțiilor avute s-au clarificat câteva aspecte privind clasificarea serviciilor în servicii de bază și avansate, alături de pașii care vor duce la implementarea lor în farmacie. Totodată, au fost discutate aspecte privind pregătirea profesională a farmacistului în vederea prestării serviciilor farmaceutice, modul de stabilire a prețului pentru aceste servicii, oportunitatea de a fi susținute de către CNAS, precum și modalitatea de evaluare a acestora, prin care se vor cuantifica beneficiile aduse sistemului medical românesc pe termen mediu și lung.
Obiectivul cel mai important al acestor servicii este restabilirea rolului farmacistului în societate și valorificarea lui corespunzătoare ca profesionist al medicamentului în sistemul de sănătate românesc, care va aduce beneficii întregului sistem de sănătate din România.
Asociația Farmaciilor Independente Ethica a luat parte la aceste demersuri încă de la început, susținând cu tărie repoziționarea farmacistului în sistemul sanitar și în societate prin implementarea serviciilor farmaceutice în farmaciile din România.
- Vizualizări: 2336