Skip to main content

ZIUA FARMACISTULUI – 25 SEPTEMBRIE

25 septembrie este ziua farmacistului! O zi dedicată celor care se află în permanenţă în prima linie a sistemului sanitar şi care îndeplinesc un serviciu esenţial pentru comunitate.

Iniţiată de FIP (Federația Internațională Farmaceutică), în anul 2000, Ziua Mondială a Farmacistului are  scopul de a atrage atenția asupra acestei profesii și asupra aportului esenţial pe care farmaciștii îl au în ceea ce privește sănătatea publică.

Farmacistul nu este doar cel care eliberează medicamente. El este profesionistul în sănătate care explică pacientului modul în care acestea trebuie administrate, oferă sfaturi despre sănătate și ajută la monitorizarea stării pacienţilor prin controlul medicamentaţiei.

Farmacistul este expertul în medicament. Are o responsabilitate considerabilă, deoarece este cel care se asigură că medicamentul este eficient și sigur şi că nu există interacţiuni dăunătoare între medicamente, iar administrarea concomitentă a unor medicamente produce efectele necesare.

El este profesionistul care oferă sfaturi competente bolnavilor cronici şi îi ajută pe aceștia să țină sub control boala, având cunoștințe complexe, de la noţiuni legate de farmacologie, chimie, biologie, la cunoştinţe  despre nutriție, stil de viață sănătos. El poate oferi astfel soluţii personalizate fiecărui pacient, în funcţie de afecţiune şi stil de viaţă.

Poate unul dintre rolurile cele mai importante îndeplinite de farmacist, rol deseori minimizat şi trecut cu vederea, este acela al profesionistului în sănătate  cel mai uşor de accesat. Farmacistul este parte integrantă din comunitate şi este ușor accesibil, fiind disponibil aproape în permanenţă, fără a fi necesară o programare și fără timp de așteptare.

Astăzi, mai mult ca oricând, farmaciştii merită respectul şi admiraţia noastră. Într-o perioadă extrem de dificilă, farmaciştii au ales să rămână la datorie, să îşi respecte jurământul depus şi să fie în permanenţă alături de pacienţii lor,  răspunzând prompt la fiecare nevoie a acestora.  

Din aceste motive și multe, multe altele, ne mândrim că suntem alături de voi și vă urăm o Zi a farmacistului fericită! Ne dorim ca, ajutați de voi, să continuăm să facem pași pentru a arăta autorităților și pacienților importanţa profesiei şi impactul profund pozitiv adus de farmacişti asupra sănătăţii publice.

 Iată și câteva lucruri interesante despre farmaciști:

  • Coca-Cola, Pepsi, Dr. Pepper, și Ginger Ale au fost inventate de farmaciști
  • Printre farmaciștii celebri se numără și Benjamin Franklin și Hubert Humphrey, iar Agatha Christie era asistentă de farmacie
  • Primul farmacist licențiat a fost Louis Dufilho din New Orleans, la începutul anilor 1800. El și-a deschis o farmacie în New Orleans, în cartierul francez. Înainte de el, nu era nevoie să ai o licență pentru a practica meseria de farmacist.
  • La acest moment, există peste 7000 de medicamente aflate în faza de cercetare în lume. Ca să introduci pe piață un medicament sigur costă aprox. 2.6 milioane de dolari.

 

  • Vizualizări: 1065