Skip to main content

Campanie pentru raportarea reacţiilor adverse

Grupul de farmacii independente ETHICA demarează campania „Siguranţa contează! Raportează o reacţie adversă” prin care doreşte să sublinieze importanţa raportării reacţiilor adverse.

Farmaciile ETHICA rămân dedicate crezului lor de a informa şi educa pacienţii în legătură cu administrarea corectă şi în siguranţă a medicamentelor şi demarează o nouă campanie care are rolul de conştientizare a pacienţilor în ceea ce priveşte reacţiile adverse. 

Medicamentele produc efecte terapeutice şi sunt calea de tratare principală a bolilor oamenilor. Cu toate acestea, fiecare pacient trebuie să fie conştient că orice medicament poate produce efecte nedorite sau manifestări neplăcute, numite efecte sau reacţii adverse. În majoritatea lor acestea sunt minore, însă există posibilitatea ca unele dintre ele să fie grave. Reacţiile nu sunt întotdeauna imediate, ci pot apărea şi la luni sau chiar ani distanţă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a definit reacţiile adverse ca „răspunsuri nocive și neintenționate la medicamente care apar la dozele utilizate în mod obișnuit la om pentru profilaxia, diagnosticarea sau terapia bolii”. 

Ele pot apărea la administrarea celor mai uzuale medicamente şi chiar după o utilizare îndelungată a unui anumit medicament. Se estimează că în jur de 5% până la 7% dintre toate spitalizările sunt cauzate de reacţiile adverse, iar 10% până la 20% dintre toți pacienții spitalizați prezintă o reacţie adversă în timpul internării. 

Raportarea reacţiilor adverse este esenţială pentru realizarea de medicamente mai sigure. Cu fiecare reacţie adversă raportată, baza de date a informaţiilor despre un anumit medicament creşte şi cercetările suplimentare fac să apară versiuni mai sigure ale acelui medicament sau, dimpotrivă, să fie retras de pe piaţă.

Campania derulată de farmaciile independente ETHICA este realizată în colaborare cu CCIM (Centrul de Cercetări privind Informarea asupra Medicamentului) de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca, şi se bazează pe informarea pacienţilor prin flyere oferite gratuit în farmacie şi formulare de raportare a reacţiilor adverse. 

ETHICA îi sfătuieşte pe toţi pacienţii să fie vigilenţi, să raporteze reacţiile adverse şi să contribuie astfel la medicamente mai sigure.

Pe tot parcursul campaniei, pacienţii vor putea găsi în farmacii revista ETHICA – „Ghidul tău de sănătate”, a cărei ediţie este dedicată în totalitatea acestui subiect important. Articolele sunt scrise de specialişti în farmacie şi ating subiecte ca „Reacţii adverse în cazul copiilor”, „Ce sunt reacţiile adverse”, „Reacţii adverse sau alergii?”„Ce este iatrogenia” etc.

Pacienţii vor putea afla informaţii de la farmaciştii ETHICA legate de manifestarea şi gravitatea reacţiilor adverse şi vor fi îndrumaţi să completeze formularul de raportare a reacţiilor adverse dacă au întâlnit o astfel de reacţie. 

Articolele din revistă îi vor ajuta să identifice mai repede şi corect o reacţie adversă, iar specialiştii din farmaciile ETHICA îi pot ajuta să raporteze orice manifestare clinică suspicioasă. 

Grupul ETHICA susţine rolul farmacistului în informarea pacienţilor şi doreşte să demonstreze că farmacistul este un specialist în sănătate, aflat mereu în prima linie de interacţiune cu pacienţii. 

Campania „Siguranţa contează! Raportează o reacţie adversă” face parte dintr-o serie de campanii de conștientizare pe care grupul de farmacii independente ETHICA le va derula pe parcursul acestui an. 

  • Vizualizări: 1271