Skip to main content

Farmaciștii critică lipsa de consecvență a Ministerului Sănătății cu privire la eliberarea antibioticelor

Cadrul normativ care reglementează prescrierea și eliberarea antibioticelor este incomplet, lasă loc de interpretări, iar autoritățile modifică de pe o zi pe alta aspecte importante pentru desfășurarea activității farmaceutice

26 ianuarie 2024: Asociația Farmaciilor Independente Ethica face un apel public către Ministerul Sănătății să trateze cu responsabilitate și cu respect atât activitatea farmaciștilor din farmaciile comunitare, precum și reglementările pe care le introduce cu privire la prescrierea și eliberarea antibioticelor. 

Faptul că autoritățile din domeniul sănătății își doresc să limiteze consumul de antibiotice, să aibă o mai bună monitorizare a acestui consum și, în final, să scadă rezistența la antimicrobiene este extraordinar de benefic pentru sănătatea publică, iar AFIE salută orice demersuri care au un astfel de scop. Reglementările pe care ordinul aprobat de MS le introduce sunt însă incomplete și neclare și produc mai degrabă confuzie atât în rândul profesioniștilor, cât și în rândul pacienților. 

Deși au fost transmise inclusiv de către asociația noastră propuneri de clarificare a prevederilor introduse de MS, care au fost explicate și verbal la dezbaterile publice, o parte dintre acestea fiind preluate în forma aprobată a ordinului, există în continuare numeroase lacune în ceea ce privește modul de eliberare al antibioticelor. 

Mai mult, modificarea ordinului la doar 2 zile după aprobare, prin care a fost schimbat intervalul pentru care se poate elibera de către farmacist doza de urgență, de la 72 de ore la 48 de ore, reprezintă o lipsă de consecvență din partea MS și o lipsă de respect pentru farmaciștii care își desfășoară activitatea cu pacienții. 

Farmaciile independente au transmis propuneri de îmbunătățire a ordinului - am specificat faptul că este imperios necesar să existe un ghid de eliberare a dozei de urgență, care să specifice în mod clar pentru ce situații poate farmacistul să elibereze acea doză de urgență. Desigur, această eliberare a dozei de urgență nu reprezintă o obligație pentru farmacist, ci a fost considerată de către noi o formă prin care ministerul recunoaște rolul pe care farmacistul îl are în comunitate și ajutorul pe care poate să îl ofere asistenței medicale primare, în cazuri excepționale și acolo unde farmacistul decide că este nevoie”, a declarat farmacist Anda Vîja, Vicepreședinte și purtător de cuvânt al Asociației Farmaciilor Independente Ethica. 

Deși chiar și în proiectul inițial propus de MS, intervalul pentru care se putea elibera doza de urgență era de 48 de ore, AFIE a propus ca acest interval să fie crescut la 72 de ore, prin faptul că un interval de 3 zile acoperă situațiile în care pacientul are nevoie de tratament peste weekend. 

Cel mai oportun interval de timp pentru care farmacistul poate să decidă că este nevoie de eliberarea unei doze de urgență de antibiotic este de 72 de ore, atât din perspectiva weekendului, precum și din perspectiva analizei de laborator care se realizează în aceste cazuri, o antibiogramă completă având nevoie de 72 de ore pentru un rezultat concludent. Deși toate argumentele duc către o perioadă de 72 de ore pentru doza de urgență, nu înțelegem sucirea ministrului sănătății la doar câteva zile de la aprobarea ordinului. Cu atât mai mult, un tratament de 2 zile contribuie la rezistența la antibiotice și poate duce la infecții recurente, atunci când reapar anumite simptome.”, a mai adăugat farmacist Anda Vîja, Vicepreședinte și purtător de cuvânt al AFIE.

Reiterăm faptul că, deși a fost una dintre principalele aspecte pe care asociația le-a solicitat autorităților publice, nu a fost realizată nicio campanie publică de informare atât a profesioniștilor din domeniul sănătății, medici prescriptori (medici de familie, medici specialiști, medici UPU, medici stomatologi, etc.) și farmaciști, precum și a populației, cu privire la noile reglementări propuse de MS. Considerăm că a comunica cu publicul asupra rezistenței la antimicrobiene, ce este aceasta și ce contribuie la propagarea ei, precum și măsurile pe care autoritățile le întreprind, este un prim pas absolut necesar și fără de care orice măsură nu are șanse de reușite complete.

Prezentăm pe scurt și la alte aspecte problematice sau care necesită clarificare în ordinul aprobat de MS: 

  • Eliberarea antibioticelor de către farmacist, fără prescripție medicală, în doză de urgență, trebuie să fie realizată în baza unui ghid bine documentat, standardizat la nivel național, care să prevadă conduita pentru fiecare afecțiune în parte, precum și situațiile pentru care este imperios necesar ca pacientul să consulte un medic 
  • Faptul că farmacistul, în urma consultării pacientului și a anamnezei pe care o efectuează, poate să decidă eliberarea unei doze de urgență de antibiotic sau nu 
  • Lista care prevede DCI-urile care se pot prescrie în baza ordinului conțin (în continuare) produse de uz topic, care nu fac obiectul ordinului (lista în cauză a fost revizuită de mai multe ori de autorități, însă în continuare apar erori) 
  • MS ar trebuie să dezvolte o platformă electronică destinată doar prescrierii și eliberării medicamentelor din categoria antibiotice definite de Proiectul de ordin, care să permită: înrolarea tuturor medicilor cu drept de liberă practică din România, înrolarea tuturor farmaciilor comunitare, emiterea unor numere și serii unice pentru fiecare prescriptor în parte, raportarea tuturor prescripțiilor emise, raportarea tuturor prescripțiilor eliberate, precum și drepturi de acces atât pentru medici cât și pentru farmaciști pentru a putea verifica orice prescripție și pacient.

Scurt istoric al reglementărilor: 

  • La începutul lunii decembrie, Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională proiectul de ordin care reglementează monitorizarea prescrierii și eliberării medicamentelor din categoria antibiotice 
  • În data de 28 decembrie 2023, a fost organizată de către MS o dezbatere publică cu privire la proiectul de ordin 
  • În data de 17 ianuarie 2024, a fost aprobat și publicat oficial în Monitorul Oficial OMS nr. 63/2024 privind reglementarea metodologiei de monitorizare a prescrierii şi eliberării la nivel naţional a medicamentelor din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic
  • În data de 23 ianuarie 2024, a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial ordinul ministrului sănătății care modifică OMS nr. 63/2024, prin care este micșorată perioada pentru care se poate elibera doza de urgență 

 

Despre rezistența la antibiotice

Rezistența la antimicrobiene (antibiotice) a fost inclusă de către Organizația Mondială a Sănătății în primele zece cele mai importante amenințări asupra sănătății publice la nivel mondial. În anul 2021, România se afla pe primul loc în Europa, conform datelor ECDC, în ceea ce privește consumul de antibiotice atât în comunitate, cât și în spitale. 

Rezistența la antibiotice are loc atunci când bacteriile își modifică în timp proprietățile și nu mai reacționează la tratament, ceea ce înseamnă că devine din ce în ce mai greu de tratat o infecție și se ajunge mai ușor la complicații și chiar la deces. Consumul de antibiotice în mod excesiv, inclusiv atunci când nu este cazul, precum și tratamentele cu antibiotic realizate incomplet (2-3 zile de tratament) contribuie semnificativ la creșterea rezistenței la antimicrobiene.   

  • Vizualizări: 2522