Skip to main content

Participarea AFIE în calitate de membru la cel de-al 81-lea Congres Mondial al Farmaciilor și Științelor Farmaceutice FIP

În perioada 24-28 septembrie 2023 s-a desfășurat cel de-al 81-lea Congres Mondial al Farmaciilor și Științelor Farmaceutice FIP în Brisbane, Australia, iar Asociația Farmaciilor Independente Ethica a fost reprezentată de către farm. Cristina Pavel, președintele asociației.

Tema acestui congres a fost ”Pharmacy building a sustainable future for healthcare”, astfel că discuțiile s-au concentrat pe cum pot contribui farmaciștii și farmaciile la crearea unui viitor sustenabil pentru sănătate și sistemele de sănătate de la nivel global.

Contextul global de sănătate s-a schimbat dramatic în ultimii ani. Cu toții am trecut prin cea mai mare criză medicală din lume. Țările cheltuiesc din ce în ce mai mult pentru sănătate, deoarece populația îmbătrânește și povara bolilor cronice crește; devin disponibile mai multe medicamente noi și tehnologii; iar cererea pentru o sănătate mai bună este în creștere, astfel că prevenția devine din ce în ce mai importantă, precum și îngrijirea personală. Țările din întreaga lume caută finanțare suficientă și durabilă pentru viitorul sistemelor de sănătate, dar, în același timp, decalajul dintre nevoile financiare și cheltuielile reale continuă să fie o problemă.

În același timp, Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU pun presiuni semnificative asupra guvernelor pentru a menține și extinde serviciile de sănătate. FIP are un rol important în această perspectivă, precum și de a sprijini membrii să direcționeze activitatea farmaceutică în beneficiul țărilor și al populației acestora.

Prin intermediul acestui congres global, la care au participat peste 2000 de farmaciști din 90 de țări, s-au strâns la un loc toate aspectele și provocările cu care se confruntă farmaciștii din toată lumea, precum și dovezi ale avansării practicii farmaceutice în lume. Astfel, sunt tot mai multe sisteme de sănătate care înțeleg cum pot să contribuie farmaciștii la acest întreg și le atribuie tot mai multe roluri. 

În peste 50 de țări, farmaciștii vaccinează, contribuind astfel la creșterea ratei de vaccinare. Sunt farmaciști prescriptori într-o multitudine de afecțiuni, care degrevează presiunea de pe anumite specialități medicale, diminuându-se astfel numărul de pacienți la medici, în situații în care nu este necesară intervenția unui medic. 

De asemenea, farmaciștii își îndreaptă atenția și către inteligența artificială și instrumentele digitale care pot să ajute la reducerea erorile de medicație, pe care le fac pacienții în administrarea tratamentelor. În același timp se folosesc de instrumente digitale pentru a-și ajuta pacienții în lipsa de medicamente cu care se confruntă întreaga lume. 

Cel mai important mod prin care poate fi pusă în valoare profesia de farmacist îl constituie serviciile farmaceutice avansate, spre care se îndreaptă tot mai multe țări. Astfel, a crescut numărul de farmaciști care vaccinează, prescriu, evaluează și urmăresc aderența pacienților la tratament sau evaluează interacțiunile și erorile de medicație ale pacienților după externarea din spital. 

În cadrul acestei sesiuni au fost foarte multe exemple impresionante: 

  • Anglia a arătat cum prin serviciul de evaluare medicală la externarea din spital realizat de către farmaciști (discharge medical review) s-a redus respitalizarea pacienților de 3 ori. 
  • În Franța, farmaciștii fac peste 50% din vaccinurile din țară și au ajuns chiar să le recomande direct pacienților, nefiind nevoie de o prescripție de la medic.  

În cadrul consiliului FIP s-au luat decizii asupra unor aspecte administrative, precum și asupra obiectivelor și declarațiilor în diferitele forme ale asistenței farmaceutice care se aliniază obiectivelor FIP și ale farmaciștilor din lumea întreagă.

Totodată, au fost adoptate declarații importante, exhaustive, de luptă împotriva rezistenței antimicrobiene, dar și de implicare a farmaciștilor în acțiunile umanitare de la nivel global, care devin din ce în ce mai relevante având în vedere dezastrele naturale cu care se confruntă lumea în ultima vreme. 

De asemenea, în primul său discurs în calitate de președinte FIP, dl Paul Sinclair a subliniat creșterea incidenței vremii extreme și a subliniat că sănătatea precară duce la apariția de noi probleme de sănătate: „Acțiunile eficiente împotriva schimbărilor climatice trebuie să fie o prioritate pentru profesia de farmacist. Fiecare parte a domeniul farmaceutic are o responsabilitate și am încredere că profesia noastră va contribui la găsirea soluțiilor pentru provocările viitoare.”

Australia a fost o gazdă minunată pentru acest congres, reprezentând în același timp o importantă lecție despre ce înseamnă asistență farmaceutică. Australia este una din cele mai avansate țari în ceea ce privește asistența farmaceutică centrată pe pacient, cu un impact major și recunoscut asupra sistemului național de sănătate. 

Farmaciștii au mai multe competențe, iar Ministra Sănătății din statul Queensland a menționat ca vrea să extindă competențele farmaciștilor. Până în prezent au adus o contribuție foarte mare procesului de vaccinare, în consilierea pacientului cu infecții de tract urinar (farmaciștii au drept de prescriere/recomandare asupra unor medicamente antiinfecțioase), precum și în asistența pacienților cu patologii din sfera psihiatrică, unde farmaciștii au demonstrat cât de important este rolul lor în eficiența intervențiilor. Totodată, farmaciștii sunt implicați în ajustarea dozelor, dar au și dreptul de a elimina sau de a adaugă medicamente în terapia pacienților. 

Nu în ultimul rând, acest congres a fost un prilej de a observa cum evoluează profesia în diferite state la nivelul întregii lumii și de a stabili contacte cu alte asociații profesionale și alți farmaciști, pentru a aduce inițiative în interiorul organizației noastre care să contribuie la lupta pentru avansarea performanței și punerea în valoare a competenței farmaciștilor pentru pacienți. 

Despre FIP

FIP – International Pharmaceutical Federation, este organismul internațional care reprezintă farmacia, științele farmaceutice și educația farmaceutică, fondat în 1912. Prin cele 146 de organizații naționale membre, prin membrii academici din cadrul instituțiilor academice și membrii individuali, reprezintă peste 4 milioane de farmaciști din întreaga lume. 

FIP este o organizație neguvernamentală care a fost în relații oficiale cu Organizația Mondială a Sănătății de-a lungul a 70 de ani. Prin intermediul parteneriatelor și al acoperirii rețelei extinse la nivel global, lucrează pentru a sprijini dezvoltarea profesiei de farmacist astfel încât aceasta să răspundă nevoilor și așteptărilor sistemelor de sănătate din întreaga lume.

Viziunea FIP este o lume în care populația beneficiază de accesul la medicamente și tehnologii sigure, eficiente, de calitate și la prețuri accesibile, precum și de servicii farmaceutice oferite de către farmaciști, în colaborare cu alți profesioniști din domeniul sănătății.

Misiunea FIP este de a sprijini sănătatea globală, prin progresul practicii farmaceutice, a științelor și educației farmaceutice.

FIP este unic, deoarece nicio altă organizație farmaceutică internațională nu combină elemente precum educația, știința și practica sub un singur nume. FIP este numitorul comun pentru toate aspectele și domeniile profesionale farmaceutice, reunind asociații profesionale, cercetători, universități de farmacie, oameni de știință și practicieni pentru a construi o strategie globală pentru o profesie mai bună și mai puternică.

Asociația Farmaciilor Independente Ethica a devenit membru al organizației FIP din dorința de a oferi mai multe informații, oportunități de dezvoltare și acces la evenimente internaționale membrilor săi. 

Prin apartenența la acest organism internațional, membrii AFIE au o serie de beneficii:

  • Acces la o întreagă rețea cu lideri de top și inovatori din întreaga lume în domeniul farmaceutic;
  • Sprijin și cooperare profesională prin forumurile farmaceutice regionale; 
  • Oferirea unor instrumente de advocacy, cum ar fi date globale, rapoarte și documente bazate pe dovezi, pentru a fi utilizate în discuțiile cu factorii de decizie;
  • Acces la informații despre proiecte și inițiative dezvoltate de asociațiile de farmacii din întreaga lume;
  • Rapoarte despre rolul farmaciștilor în îngrijirea pacienților, oferind dovezi și studii de caz, pentru a sprijini dezvoltarea serviciilor farmaceutice (de exemplu, diabet, renunțarea la fumat, sănătatea mentală);
  • Rapoarte privind inovația și excelența profesională (de exemplu, vaccinare, informații despre medicamente, impactul medicamentelor asupra mediului);
  • Rapoarte privind problemele globale critice (de exemplu, rezistența la antimicrobiene, medicamentele contrafăcute, răspunsul la dezastre, lipsa de medicamente, refugiații și migranții, focarele de boli);
  • Acces la întâlniri online (webinarii) și seminarii (unele exclusiv organizațiilor membre) pe teme de actualitate, care evidențiază noi activități și roluri în farmacie;
  • Un buletin informativ lunar, prin care se oferă acces la noutățile farmaciilor din întreaga lume, alături de International Pharmacy Journal și revista Pharmacy Education.

 

 

  • Vizualizări: 2408