Skip to main content

Participare AFIE la dezbatere USR

Luni, 29 august 2022, grupul parlamentar USR a găzduit o dezbatere având ca temă decizia Curții de Conturi (care se referă la cotele de adaos comercial de farmacie și reducerile comerciale obținute de farmacii pentru medicamentele eliberate în regim compensat sau gratuit), cu scopul de a identifica soluții pentru consecințele grave care se vor produce dacă această decizie va fi implementată.

În cadrul dezbaterii, au participat reprezentanți ai Curții de Conturi, Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, precum și din domeniul farmaceutic - reprezentanți ai organizațiilor profesionale ale farmaciștilor, ale organizațiilor de tip patronal, farmaciști independenți și avocați reprezentând grupuri de farmaciști.

Asociația Farmaciilor Independente Ethica a fost invitată să participe la această dezbatere, iar reprezentanții AFIE au explicat pe larg care sunt consecințele acestei hotărâri asupra farmaciilor independente (mici și mijlocii), în special din mediul rural, cu un impact puternic negativ asupra pacientului.

De asemenea, reprezentanții AFIE au adus în discuție următoarele:

  • au oferit detalii suplimentare cu privire la controlul demarat de casele de asigurări de sănătate județene, care se referă la o perioadă foarte lungă de timp, începând cu anul 2015 și până în prezent;
  • au explicat modalitatea prin care sunt decontate medicamentele eliberate de către farmaciile comunitare, faptul că acestea au respectat în totalitate regulile impuse de Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, și faptul că întregul proces se desfășoară prin intermediul unor programe informatice conectate la platforma SIUI, iar fiecare medicament eliberat este validat și fiecare factură trimisă CAS primește viza „bun de plată”;
  • au subliniat necesitatea clarificării legislației, care a dus la interpretări eronate din partea Curții de Conturi și a instanțelor de judecată;
  • au solicitat clarificări din partea reprezentanților Curții de Conturi cu privire la legislația care se aplică în decizia acestora, având în vedere faptul că sunt o serie de acte normative care au fost în vigoare și au fost abrogate în perioada 2015 și până în prezent;
  • au precizat faptul că este esențial să existe o comunicare între instituțiile statului, iar acestea ar trebui să ofere răspunsuri clare cu privire la: modul de interpretare a Curții de Conturi a actului normativ în vigoare în acest moment, care reglementează modalitatea de construire a prețului medicamentelor (OMS nr. 368/2017); motivul pentru care controlul actual demarat de CAS este extins ca perioadă, și nu vizează doar perioada 2015 - 2016 precizată de Curtea de Conturi.

În urma discuțiilor, a fost înțeles de către reprezentanții statului necesitatea de modificare a OMS nr. 368/2017 și publicarea sa în transparență decizională, ca răspuns la numeroasele solicitări în acest sens, inclusiv din partea AFIE. De asemenea, deputații și senatorii prezenți la dezbatere din cadrul grupului parlamentar USR vor realiza demersuri prin care să obțină răspunsuri și clarificări de la instituțiile implicate în problemă.

Mai multe detalii despre demersurile asociației puteți găsi pe pagina web a acesteia la secțiunea „Demersuri”, precum și în articolul de mai jos.

Dezbaterea integrală poate fi urmărită prin accesarea următorului link: https://www.youtube.com/watch?v=zc7l5WKWC4o

 

  • Vizualizări: 1273