Skip to main content

AFIE prezentă la dezbaterea publică organizată de MS privind metodologia de calcul a prețului la medicamente

Reprezentanții Asociației Farmaciilor Independente Ethica au participat la dezbaterea publică organizată de Ministerul Sănătății, la solicitarea Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), în data de 4 august 2022 (joi). 

 ???? Dezbaterea poate fi urmărită în forma integrală prin accesarea video-ului din link-ul alaturat Click aici! Intervenția reprezentanților AFIE se regăsește de la minutul 36. 

În cadrul dezbaterii, Președintele AFIE, doamna farm. Cristina Pavel, și Directorul Executiv AFIE, doamna jurist Mihaela Pop, au susținut următoarele aspecte foarte importante pentru farmaciile independente: 

  • eliminarea sintagmelor „adaosul comercial de farmacie pentru medicamentele de uz uman” și „cota de adaos comercial maxim în farmacie” care sunt utilizate în ordin și care au dus la interpretări din partea instituțiilor publice și a instanțelor de judecată; înlocuirea acestora cu „valoarea procentuală, respectiv valoarea fixă, care se utilizează doar în scopul calculării prețului cu amănuntul maximal de farmacie, în vederea includerii în Canamed, se aplică prețului cu ridicata maximal”; 
  • revizuirea cotelor de adaos curente pentru întreaga plajă de prețuri ale medicamentelor, astfel încât să asigure sustenabilitatea farmaciilor comunitare, atât a celor din centrul Bucureștiului, cât și a celor din mediul rural, indiferent de puterea de negociere a acestor farmacii.    

 

Reprezentanții asociației au subliniat nevoia urgentă de modificare a actului normativ în ceea ce privește terminologia utilizată privind cotele de adaos, ținând cont și de situația gravă cu care farmaciile comunitare se confruntă, și anume implementarea unei decizii a Curții de Conturi, despre care puteți citi mai multe aici: 

https://www.afiethica.ro/activitati/demersuri/11-demersuri/72-afie-reactioneaza 

 

La dezbaterea publică organizată de Ministerul Sănătății au participat și alte organizații profesionale și patronale din domeniul farmaceutic, precum și alți experți din domenii conexe, care au susținut aceleași puncte de vedere ca ale asociației. De asemenea, au participat și o serie de farmaciști care dețin propriile farmacii, care au explicat la rândul lor nevoia stringentă de modificare a legislației prin filtrul experienței de zi cu zi. Salutăm faptul că din ce în ce mai multe organizații farmaceutice și colegi din domeniu se implică în a susține cauzele comune. 

 

Vă reamintim că AFIE a transmis o adresă în scris Ministerului Sănătății, prin care a detaliat situația farmaciile independente cu privire la implementarea Deciziei Curții de Conturi și a realizat propuneri concrete cu privire la modificarea metodologiei de calcul și aprobare a prețului medicamentelor. Mai multe detalii puteți găsi la următorul link: 

https://www.afiethica.ro/activitati/demersuri/11-demersuri/73-afie-a-transmis-propuneri-pentru-clarificarea-legislatiei-care-tine-de-modul-de-calculare-a-preturilor-cu-amanuntul-ale-medicamentelor 

 

În data de 9 august, reprezentanții AFIE vor avea o audiență la Ministerul Sănătății, Direcția Farmaceutică și Dispozitive Medicale pe tema OMS nr. 368/2017. Vom reveni cu detalii.

 
  • Vizualizări: 1737