Skip to main content

Ziua Mondială a Farmacistului - profesionistul din domeniul sănătății în care poți să ai încredere

Ziua Mondială a Farmacistului este aniversată în fiecare an în 25 Septembrie, prilej prin care îi sărbătorim pe toți farmaciștii și le mulțumim pentru implicarea și dedicarea de care dau dovadă în fiecare zi pentru a fi alături de pacienți.

Federația Internațională a Farmaciștilor (FIP) a ales ca și tema pentru această zi importantă, ”Farmacia: Întotdeauna de încredere pentru sănătatea dumneavoastră”.

Încrederea este esențială pentru îngrijirea sănătății.

Există o asociere semnificativă între încrederea în profesioniștii din domeniul sănătății și îmbunătățirea sănătății pentru pacienți1. În diverse situații clinice, pacienții au raportat o satisfacție mai mare cu tratamentul și au experimentat o calitate a vieții îmbunătățită, atunci când aveau încredere mai mare în profesioniștii din domeniul sănătății.

Farmaciștii au fost în mod constant printre primii cinci profesioniști cei mai de încredere, conform sondajelor naționale2-4. Profesorii sunt de asemenea în top cinci2-3 și un studiu recent a nominalizat cercetătorii5 ca fiind cei mai de încredere oameni din lume.

Farmaciști, formatori și cercetători? Aceasta reprezintă profesia noastră!

Multe relații pacient - farmacist se bazează pe o încredere construită în timp. Publicul larg are încredere în sfaturile noastre.

 Trei elemente6 sunt necesare pentru a avea încredere în farmaciști: construirea relațiilor pozitive, competență/ expertiză și consecvență în serviciile oferite.

 1. Construirea relațiilor pozitive
Aceste legături puternice s-au creat datorită interesului nostru real pentru pacienții noștri și timpului acordat pentru a le asculta nevoile, precum și eforturilor noastre suplimentare din timpul pandemiei COVID-19.

2. Competență/ expertiză
Farmaciștii sunt experți în gestionarea medicamentelor. Avem o pregătire universitară de cinci ani, iar în timpul exercitării profesiei participăm la cursuri de formare continuă pentru a deveni mai specializați.

3. Consecvență în serviciile oferite
Farmaciștii sunt capabili să-și demonstreze în mod constant competențele și implicarea în beneficiul pacienților. Suntem cel mai accesibil furnizor de asistență farmaceutică în multe părți ale lumii, lucrând în unități care funcționează mai mult timp decât multe alte facilități de asistență medicală.

 

De ce este importantă încrederea acum?

Încrederea este un rezervor de bunăvoință pentru viitor7, iar farmacia a construit o rezervă imensă de-a lungul a mulți ani de implicare și practică de calitate.

Acum societatea se află într-un moment de neîncredere, din cauza pandemiei COVID-19 și a tuturor informațiilor din jurul ei. În acest moment de incertitudine și când scepticismul în ce privește vaccinarea rămâne un obstacol major7, încrederea publicului în farmacie este mai importantă ca niciodată.

Putem să oferim sfaturi bazate pe dovezi științifice și să aducem argumente în susținerea vaccinării. Ne putem folosim cunoștințele dobândite și încrederea în noi pentru beneficiul comunităților noastre.

În acest an pentru farmaciștii români, Ziua Mondială a Farmacistului poate avea o importanță mai mare prin recunoașterea de către autoritățile naționale a abilităților acestora de a presa servicii farmaceutice, care vor aduce beneficii pacienților și sistemului sanitar din România.

De Ziua Mondială a Farmacistului arătați-vă aprecierea pentru încrederea acordată profesiei noastre și răspândiți mesajul despre valoarea încrederii în profesia noastră.

Alăturați-vă inițiativei FIP de a crea ”O FARMACIE de încredere, solidară și activă”!

www.fip.org/world-pharmacists-day

*Informații preluate de pe website-ul FIP

 

Resurse:

 Birkhäuer J, Gaab J, Kossowsky J, et al. Trust in the health care professional and health outcome: A meta-analysis. PLoS One. 2017

  1. Edelman Trust Barometer 2021.
  2. Gallup. Nurses continue to rate highest in honesty, ethics. 6 January 2020.
  3. Ipsos. Global trust in professions. 2019.
  4. Nuremberg Institute for Market Decisions. Trust in professions 2018.
  5. Zenger J, Folkman J. The three elements of trust. Harvard Business Review. 5 February 2019.
  6. Shore D. Communicating in times of uncertainty: The need for trust. Journal of Health Communication 2003;8: 13–14.

 

 
  • Vizualizări: 1927