Skip to main content

Restricționarea accesului pacienților în incinta unităților farmaceutice, în funcție de temperatură sau simptome, este discriminatorie

Asociația Farmaciilor Independente Ethica a transmis o adresă către Guvernul României și Comitetul Național pentru Situații de Urgență privind restricționarea accesului „persoanelor a căror temperatură corporală, măsurată la intrarea în incintă, depăşeşte 37,3▫C”, precum și „al persoanelor care prezintă simptome de infectare cu coronavirusul SARS CoV-2”. Considerăm că aceste aspecte aduc un risc asupra sănătății pacienților și afectează buna desfășurare a activității în farmaciile comunitare.

AFIE a prezentat următoarele argumente:

  • Potrivit Constituției României, art. 34, dreptul la ocrotirea sănătății este garantat. Deși Constituția prevede că anumite drepturi pot fi restrânse pentru apărarea sănătății, conform alineatului 2 al art. 53, ultima teză „Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii”.
  • Scopul farmaciei comunitare este acela de a oferi servicii și asistență farmaceutică tuturor pacienților, fără discriminare, indiferent de afecțiunile acestora sau de problemele de sănătate pentru care au apelat la serviciile unui farmacist;
  • Farmaciile comunitare au funcționat continuu pe perioada stării de urgență, cu respectarea regulilor interne și a recomandărilor venite din partea organismelor profesionale locale, naționale și internaționale, investind în dotări care să asigure protejarea personalului și a pacienților, precum și furnizarea continuă a medicamentelor și a altor produse medicamentoase.
  • Indiferent de cauza care a generat starea subfebrilă a unei persoane, farmacistul a depus un jurământ de a furniza servicii și produse necesare oricărei persoane, motiv pentru care prevederile actului normativ invocat mai sus contravin Regulilor de bună practică farmaceutică, Codului Deontologic și jurământului depus de farmacist la absolvirea facultății, un jurământ pe care acesta îl respectă cu strictețe;
  • Având în vedere faptul că o mare parte din simptomele de infectare cu coronavirusul SARS CoV-2 sunt identice cu simptomele altor afecțiuni pentru care este nevoie de asistență farmaceutică, interzicerea expresă a accesului în unitatea farmaceutică al persoanelor care prezintă astfel de simptome este discriminatorie și ar obliga farmacia să încalce o multitudine de prevederi specifice deontologiei profesionale.

 În acest sens, AFIE a solicitat de urgență exceptarea unităților farmaceutice de la prevederile care vizează restricționarea accesului în unitate a persoanelor care prezintă simptome asemănătoare coronavirsului SARS-COV-2 și măsurarea temperaturii pacienților, respectiv punctul 3 lit. b) din cadrul Anexei la HG nr. 24/2020, și Art. 1 lit. r) și t) din Ordinul comun al MS și MMPS nr. 3577/831/2020. A fost solicitat, astfel, ca farmaciilor comunitare să li se permită să trateze toate persoanele care au nevoie de servicii farmaceutice și de medicamente, fără discriminare, așa cum au făcut-o și în perioada stării de urgență și totodată ca farmaciștilor să li se permită să își respecte obligațiile asumate prin alegerea profesiei.

 

Raspunsul Ministerului Sanantatii il puteti gasi in articolul "UNITĂȚILE FARMACEUTICE VOR FI EXCEPTATE DE LA MĂSURAREA TEMPERATURII PACIENȚILOR"  Click aici pentru a-l citi!

  • Vizualizări: 6342