Skip to main content

Farmaciștii atrag atenţia asupra „greşelilor” din circuitul de eliberare a prescripţiilor medicale

Asociația Farmaciilor Independente Ethica (AFIE), Colegiul Farmaciștilor din jud. Brașov, Colegiul Farmaciștilor din jud. Cluj și Colegiul Farmaciștilor din jud. Maramureș, fac câteva precizări legate de modul defectuos de informare a pacienţilor şi a medicilor de familie cu privire la eliberarea de prescripţii medicale şi farmaciile din care se pot ridica medicamentele eliberate în acest regim.

Colegiile farmaciștilor și farmaciile independente fac un apel la responsabilitate şi la profesionalismul farmaciştilor şi medicilor de familie. Având în vedere faptul că, din informaţiilor pe care le-am primit, din păcate existǎ cazuri în care reprezentanţii unor farmacii dezinformează pacienții și medicii de familie, generând situații de risc asupra sănătății publice și zădărnicire a eforturilor autorităților în combaterea bolilor, Asociația Farmaciilor Independente Ethica, Colegiul Farmaciștilor din jud. Brașov, Colegiul Farmaciștilor din jud. Cluj și Colegiul Farmaciștilor din jud. Maramureș se adresează direct pacienţilor, medicilor şi farmaciştilor şi fac următoarele precizări:

 ÎN ATENȚIA PACIENȚILOR:

  • Prescripțiile dumneavoastră se pot elibera în orice farmacie comunitară aflată în relație cu Casa de Asigurări de Sănătate, indiferent dacă aceasta este transmisă pe email sau eliberată fizic de către medicul dumneavoastră de familie.
  • Aveți dreptul să vă alegeți farmacia.
  • Orice informații primite, potrivit cărora medicamentele de care beneficiați pot fi eliberate numai de o anumită farmacie, sunt FALSE.
  • Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră și nu aglomerați inutil anumite farmacii, deoarece riscați să vă îmbolnăviți

ÎN ATENȚIA MEDICILOR DE FAMILIE:

  • Informațiile potrivit cărora doar anumite farmacii pot elibera medicamente pentru pacienți, fără a fi necesară trimiterea prescripției pe e-mail, sunt FALSE.
  • Toți farmaciștii fac eforturi pentru a elibera medicamentele către pacienți, indiferent de modalitatea prin care prescripțiile medicale sunt transmise acestora, chiar și în condițiile functionării defectuoase, cu întreruperi, a sistemului informatic al CAS.
  • Vă rugăm să aveți în vedere faptul că trimiterea pacienților la o anumită farmacie, aduce cu sine un risc foarte mare asupra sănătății pacienților dumneavoastră.
  • De asemenea, mai ales pentru medicii de familie care activează în mediul rural, vă rugăm să țineți cont de faptul că trimiterea bolnavului la o distanță considerabilă pentru a ridica o prescripție medicală implică riscuri foarte mari asupra acestuia. Farmaciile din mediul rural ELIBEREAZĂ prescripții pacienților, drumurile lungi ale pacienților pot fi evitate.
  • Facem un apel către dumneavoastră, să aveți în prim plan tocmai aceste lucruri atunci când prescrieți unui pacient tratamentul: să îl informați că are dreptul de a-şi alege farmacia şi asupra riscurilor inutile pe care și le asumă parcurgând distanțe lungi și aglomerând farmacii.

ÎN ATENȚIA FARMACIȘTILOR

  • Indiferent de locul în care vă desfășurați activitatea, este necesar în acest moment să prioritizați aspectele după care doriți să vă ghidați: deontologia profesională și jurământul depus vă obligă să țineți cont în primul rând de interese pacienților, prin protejarea acestora inclusiv faţǎ de creşterea riscurilor datorate existenţei unei aglomerǎri a pacienţilor în jurul unei farmacii comunitare.
  • Este important să rezistăm presiunilor de orice fel și să renunțăm la a telefona pacienților pentru a-i aduce într-o farmacie și a aglomera acea farmacie, pentru a obține beneficii economice, acest lucru fiind la acest moment de o gravitate foarte mare, putând aduce după sine inclusiv pedepse de ordin penal. Aglomerarea farmaciilor și plimbarea pacienților între farmacii constituie un risc, inclusiv pentru dumneavoastră.
  • Țineți cont de drepturile fundamentale ale pacienților – dreptul la sănătate, dreptul de a-și alege furnizorul de sănătate. Țineți cont de prevederile privind protecția datelor cu caracter personal, precum și de prevederile legislației căreia vă supuneți.
  • Să informăm corect pacienții și medicii.
  • Vizualizări: 4377