Skip to main content

Rolul farmacistului în sistemul de sănătate românesc - participare dezbatere

Doamna farmacist Cristina Pavel, președinta AFIE, a participat miercuri, 25 ianuarie, la conferința - dezbatere cu tema „Rolul Farmacistului în Sistemul de Sănătate Românesc”, eveniment organizat de Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București alături de Colegiul Farmaciștilor din România.

Evenimentul a fost organizat în contextul lansării oficiale a Campaniei Farmacist pentru Sănătate, care are la bază o serie de acțiuni menite să consolideze importanța profesiei de farmacist, să aducă în atenția opiniei publice rolul pe care farmacistul îl poate avea în îmbunătățirea stării de sănătate și a calității vieții populației, dar și să redefinească percepția publică asupra farmacistului.

Conferința s-a bucurat de o largă participare din rândul autorităților, printre care amintim reprezentanți ai UMF Carol Davila București, Președintele Colegiului Farmaciștilor din România și al Colegiului Medicilor din Municipiul București, reprezentanți ai comisiei de sănătate din Senatul României, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România și ai Casei Național de Asigurări de Sănătate, precum și ai Administrației Prezidențiale. De asemenea, au fost prezenți o serie de manageri a unor spitale importante din București, precum și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți. 

Reprezentanții autorităților care au participat au subliniat impactul pe care îl poate avea o mai bună valorificare a expertizei și a competențelor farmaciștilor care își desfășoară activitatea în farmacia comunitară în contextul implementării serviciilor farmaceutice, precum și redefinirea rolului farmacistului în Sistemul de Sănătate din România. Fie că vorbim despre farmacistul care își exercită profesia în spital, fie de farmacistul care activează în farmacia comunitară, toți cei prezenți din partea autorităților sau manageri ai unor spitale importante din capitală au subliniat importanța includerii farmacistului în echipa medicală și multitudinea de competențe și de sarcini pe care aceștia le au și care îi ajută foarte mult în activitatea zilnică la capul pacientului. 

Reprezentanții farmaciștilor au subliniat necesitatea clarificării cadrului legislativ pentru ca farmacistul să poată să își exercite la același nivel cu alți profesioniști din domeniul sănătății atribuțiile pe care le are, necesitatea ca toți actorii din sistemul medical să înțeleagă utilitatea, să recunoască și să valorifice expertiza farmaciștilor, ca specialiști ai medicamentului, în beneficiul pacientului.

Asociațiile de pacienți au primit foarte bine vestea aprobării serviciilor farmaceutice. În același timp, au solicitat lărgirea atribuțiilor farmaciștilor în contextul în care de multe ori accesează cu greutate serviciile medicale, în timp ce proximitatea și relația cu farmaciștii care sunt mult mai accesibili, bine pregatiti și dispuși să-i consilieze pe orice problemă medicală fără o programare prealabilă reprezintă o cale mult mai la îndemână pentru a-și rezolva o parte din problemele de sănătate. Totodată, au subliniat necesitatea ca un număr mai mare de farmacii să aibă activitate de receptură (prepararea rețetelor magistrale), precum și necesitatea ca farmaciștii să se implice în procesul de colectare a medicamentelor de la populație și de educație pe zona sănătății care este destul de deficitară în rândul populației.

Președinta AFIE a subliniat faptul că în acest moment în România sunt peste 20.000 de profesioniști în domeniul medicamentului insuficient valorificați de sistemul medical românesc, precum și faptul că în țările care au implementat deja serviciile farmaceutice, farmaciștii au demonstrat cu success importanța implicării lor în prevenirea, depistarea, monitorizarea aderenței la tratament și a interacțiunilor medicamentoase. Mai mult, din ce în ce mai multe țări aleg să implice farmaciștii în procesul de vaccinare, iar impactul acestui fapt se vede prin rata crescută de vaccinare în respectivele țări. De asemenea, doamna farmacist Cristina Pavel a punctat nevoia de a modifica legislația în sensul protejării independenței farmacistului, afectată prea mult de orientarea din ultimii ani către zona comercială, fapt care a dus la scăderea încrederii societății în farmaciști, precum și la lipsa de interes a tinerilor pentru această profesie. În plus, este nevoie de o remunerare corectă a serviciilor farmaceutice și de o abordare diferită a autorităților și uneori a pacienților, legată de faptul că de multe ori există așteptări că expertiza farmaciștilor este un dat, iar consilierea și asistența farmaceutică să fie oferită pacienților în mod gratuit sau la tarife mult mai mici decât a celorlalți profesioniști din sistem, ceea nu este corect și nici motivant pentru ca farmaciștii înșiși să-și pună în valoare competențele la cel mai înalt nivel.

Evenimentul a concluzionat cu faptul că este nevoie de a aduce mai mult în atenția tuturor actorilor implicați în sistemul medical beneficiile colaborării interprofesionale, de face pași concreți, inclusiv legislativi, pentru a ajunge mai aproape de dezideratul propus, acela de a li se valoriza mai mult competențele farmaciștilor în toate ariile în care aceștia își desfășoară activitatea și de a li se recunoaște și utiliza expertiza pe care o au în ceea ce privește medicamentele, pentru beneficiul tuturor.

  • Vizualizări: 2736